10
May

Super potrošači: Lajk na Facebooku vredi 174 dolara

Kada neki korisnik Facebooka ‘lajkuje’ fan stranicu određenog brenda, taj klik vredi 174,17 USD tom brendu, što je rast od 28% u odnosu na 2010. godinu, pokazuje najnoviji izveštaj.

– Rast vrednosti svakog pojedinačnog fana je vođen tendencijama samih fanova da budu super potrošači, navodi se u izveštaju istraživanja The Value of a Facebook Fan in 2013: Revisiting Consumer Brand Currency in Social Media u kojem je učestvovalo 2.000 korisnika ove društvene mreže.

facebook-fans-does-not-always-equal-money

Kao zaključak studije navodi se da su fanovi zaista postavi super-fanovi: troše više, privrženiji su brendu, prvi žele da isprobaju najnoviji proizvod, preporučuju brend i veoma su lojalni, što nije ništa čudno, već treba da se posmatra kao sjajan rezultat velikog i mukotrpnog rada, investicija i afirmacije social marketinga za budućnost.

Prema izveštaju, Facebook fanovi ne samo da troše više kupujući proizvode brenda koji prate na ovoj mreži (116 USD više u odnosu na prethodno istraživanje), oni takođe troše više novca i u okviru sektora u kojem se nalazi brend, i to čak 43% više, uprkos identičnim primanjima.

Facebook fanovi su 18% više zadovoljniji brendovima u odnosu na one koji im nisu prijatelji i 11% će pre nastaviti da koriste brend nego oni koji to nisu.

Istraživanje preporučuje brendovima da, koristeći social marketing strategije, izoluju najvažnije segmente potencijalnih kupaca, definišu što relevantnije poruke koje dopiru do kupaca, jačaju lojalnost i konstantno objavljuju specijalne pogodnosti za fanove, a sve iz razloga jer 20% kupaca ostvaruje 80% prodaje brenda.

Ovi brendovi bi trebalo efikasnije da komuniciraju sa korisnicima na Facebooku kako bi razumeli koje su njihove strasti i interesovanja, pojednostave pristup i omoguće ‘osećaj posedovanja’, nastavlja se u izveštaju.

Korisnici Facebooka koji ‘lajkuju’ brend aktivni su i na drugim društvenim medijima i čak dve trećine njih prati još po najmanje 10 brendova u isto vreme. (Economy.rs, 28. april 2013.)


Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment