08
Jun

Kako se zaštititi od krađe na internetu: Deset korisnih saveta


Kako se zaštiti od lopova na internetu?

 

shutterstock_42428617

1. Pažljivo čuvajte kartice, one su zapravo novac. Najbolje je ne držati ih s novcem u novčaniku, nego odvojeno, u nekom drugom pretincu ili posebnom omotu.

2. Kartice i podatke o njima ne ustupajte trećim osobama, čak ni ako u njih imate poverenje. Za prijatelja ili člana porodice možete podignuti novac koji mu želite dati ili napraviti dodatnu karticu. Nikome ne otkrivajte PIN.

3. Ne držite karticu s PIN-om, PIN je najbolje imati zapisan kod kuće na tajnom mestu ili ga kamuflirati u imeniku mobilnog telefona, ‘zaokruženog’ drugim brojevima koji vama nešto znače.

4. Pri plaćanju u restoranima, na benzinskim pumpama ili bilo kojem drugom prodajnom mestu, ne dopustite da vam kartica izađe iz vidnog polja. Tražite da se transakcija sprovede ispred vas.

5. Kad koristite bankomat, obavezno zaštitite rukom tastaturu na kojoj unosite PIN. Pokrivanje tastature rukom može vas zaštititi i ako je postavljena oprema za skimming i kamera. Potrudite se da osobe koje čekaju iza vas poštuju prostor diskrecije, ako je potrebno, to ih zamolite.

6. Niste dužni u hotelu dati karticu da bi recepcionari ‘blanko’ provlačenjem, bez iznosa, imali osiguranje za slučaj štete.

7. Nikad, ali baš nikad, ne šaljite podatke o kartici, banci ili svom identitetu e-mailom, na bilo čiji zahtev. Karticu podignite lično, a ne poštom. Instalirajte dobar antivirusni program na računar.

8. Ne nasedajte na priče o poslovnim prilikama, dobitku na lutriji ili sličnim nebulozama. One ne mogu biti verodostojne. Nikad.

9. Ako još imate magnetsku ili običnu karticu s nižim stepenom zaštite, od izdavača zatražite onu s boljom zaštitom. Oprema za falsifikovanje je skupa i uvek se pre ide na lakše mete, one s manjom zaštitom.

10. U slučaju gubitka ili krađe kartice odmah nazovite izdavača i blokirajte je. Broj unesite u mobilni telefon da ga ne morate tražiti zaobilaznim načinima i tako skratite vreme u kojem kriminalac može napraviti trošak.

(Economy.rs, 5. jun 2013.)


Trackback from your site.

Leave a comment