08
Jun

Na koje načine lopovi kradu vaše podatke na Internetu i kako se zaštititi?

Čak dve trećine kartičarskih prevara u Velikoj Britaniji odnosi se na krađu podataka kao što su datum rođenja, poštanski broj i lozinka za internet prijavu, a slično je i u ostalim zemljama.

id

Najčešći načini krađe

Krađa identiteta (phishing)

Reč je o e-mail porukama u kojima pošiljaoci, koji se lažno predstavljaju kao predstavnici banke, kartičarske kuće ili čak Ministarstva finansija, traže lične podatke kako bi ”unapredili nivo sigurnosti” ili čak tvrde da će na račun uplatiti novac koji iz nekog razloga korisnik kartice ili računa treba da dobije nazad. Uobičajeni su i ”linkovi” koji vode na web stranice koje ”glume” stranicu banke, kartičara ili firme, na kojoj se korisnik loguje i prevarantu servira svoje podatke.

Skimming

U ovom slučaju reč je o podacima s kartica i računa koje falsifikatori najčešće skidaju s bankomata posebnim čitačima u trenutku dok korisnik kartice obavlja transakcije na bankomatu. Oprema za takvo skidanje podataka odlično je uklopljena u izgled bankomata i uistinu je teško primetiti.

‘Jednostavna’ krađa

Najčešće je propratna pojava otimanja novčanika ili torbe, a ako osoba karticu čuva u novčaniku, velika je šansa za zloupotrebu.

‘Zalutale kartice’

Reč je o karticama koje je kartičarska kuća poslala na adresu nakon isteka starih kartica ili netom nakon izdavanja, a nikad nisu stigle do pravog korisnika kojem su namenjene. Neko ih je ukrao usput ili iz sandučića.

Credit-Card-Identity-Theft

‘Nigerijska’ pisma

Na srpskom su tržištu čudni mailovi dolazili najčešće iz te afričke zemlje, iako nisu njihova ekskluziva. Primatelju se pošiljaoci predstavljaju kao bivši zvaničnici svrgnuti s vlasti ili čak američki vojnici i nude mu ”izvrsnu poslovnu priliku” tražeći pritom njegovo učestvovanje u transferu novca koji je ostao zarobljen na računima nakon silaska s vlasti ili odlaska iz zemlje.
Pritom nude visoke provizije i do 30 posto, a obično treba platiti neke troškove. Poruke su pisane lično i ciljano na primaoca, nisu ”cirkularne”.

Lutrijski dobici

I ovde je reč o mailu s obaveštenjem da ste upravo vi srećni dobitnik kojem treba da uplate novac, vrlo često iz Velike Britanije ili Španije. Naravno, za uplatu je potreban broj računa, banke, telefona, kopija pasoša…

Izvor: www.economy.rs


Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment